3 dôvody prečo pridávať do cesta na vianočku masť. Poznáte ich?

Zdieľať
masť
3 dôvody prečo pridávať do cesta na vianočku masť. Poznáte ich? Foto: www.gettyimages.com

Že je to divné? Práve naopak. Sadlo a sladké pečivo k sebe idú prekvapivo dobre.

Už vás niekedy zaskočila masť v recepte na sladké pečivo? Považovali ste ho za chybu alebo ste ho rovno odsunuli ako zlú? Rozhodne nie ste sami. Veľa domácich pekárov a pekárok má so sladkým pečivom podvedome spojené maslo a masť im lepšie ladí skôr k slaným pokrmom. Alebo ju používajú napríklad na vyprážanie palaciniek a šišiek. Pritom masť do sladkého cesta rozhodne patrí. A má to hneď niekoľko dobrých dôvodov:

1. Dodá vláčnosť

Sadlo sa oddávna pridávalo do pečiva práve preto, že cesto príjemne zvláčni. Aj jeho malé množstvo pekne obalí vlákna lepku a nechá ich po sebe „kĺzať“. Táto vlastnosť je zvlášť výhodná pri kysnutom ceste, z akého je potrebná vianočka, mazanec alebo šišky. Keď pridáte masť, budú dobré aj po piatich dňoch, a nie len jeden alebo dva dni ako s maslom.

2. Predĺži trvanlivosť

S vláčnosťou súvisí aj dlhšia trvanlivosť pečiva. Čím dlhšie si totiž uchová vnútornú vlhkosť, tým dlhšie si na ňom pochutnáte. Aj to oceníte predovšetkým pri kysnutých kúskoch, či to budú koláče, alebo napríklad žemle a toastový chlieb. A ak máte pocit, že by vám predsa len maslo chýbalo, nie je problém ho s masťou pri zarábaní dokonca skombinovať. Ideálny je pomer jedna ku jednej, počítajte ale s tým, že z celkového množstva tuku by ste mali asi 10 až 15 gramov na 500 gramov múky ubrať.

3. Nezmení chuť

„Maslová“ je niečo, kvôli čomu by ste sa možno sadlu najčastejšie vyhli. Lenže keď vedľa seba položíte dve rovnaké buchty, z ktorých jedna bude sadlová a druhá maslová, na chuti to vôbec nespoznáte. Naopak tá sadlová bude možno chutnejšia, kvôli všetkým vyššie menovaným dôvodom. Sadlo potom má ešte jednu výhodu. Je to čistý tuk, a tak ho do cesta použijete o niečo menej ako maslo.

vianočka
3 dôvody prečo pridávať do cesta na vianočku masť. Poznáte ich? Foto: www.gettyimages.com

Čo ešte zvláčni vianočku?

Namáčanie

Samozrejme nie cestá, ale sušeného ovocia, ktoré sa do neho chystáte pridať. Hrozienka namočte poctivo do rumu, citrónovú a pomarančovú kôru prihoďte k nim, alebo ju aspoň sparte. Vďaka tomu nebude mať ovocie tendenciu cicať vlhkosť z cesta a nebude mu ju zbytočne uberať.

Strúhanie

Toto je inšpirácia nemeckou štólou, ale nebojte sa jej a skúste spolu s ovocím a mandľami pridať do vianočky trochu strúhaného marcipánu. Na rozdiel od masti sa v chuti nestratí, ale rozhodne nebude nijako vadiť. A pomôže v upečené vianočke udržať vlhkosť.

Dlhé kysnutie

Zarobte, nechajte rozkysnúť a potom šup s cestom do chladničky. Alebo na balkón, pokiaľ nemrzne ani nie je veľké vlhko. Dlhé kysnutie dá kvasinkám dlhší čas na spracovanie lepku a výsledné cesto bude krásne pružné. Pamätajte ale, že po vybratí z chladu musíte nechať baktérie zase začať pracovať a cesto opäť asi hodinu až dve rozkysnúť.

Zdroj: ireceptar.cz, časopis Receptář

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané