
Sú cereálie zdravé alebo nie sú. Prečo by sme ich nemali jesť denne? Čo bežne nazývame cereáliami, ale vlastne to myslíme trochu inak? Neviete? To sa budete diviť!
Viete, čo sú cereálie?
Slová cereálne a cereálie sa do nášho jazyka vžili už pred desiatkami rokov. Zaujímavé ale je, že máme akosi tendenciu vnímať tieto slová inak. Cereálne znamená obilný, cereálie sú obilniny a cereálne výrobky nemusia byť vôbec zdravšie alebo akokoľvek vhodnejšie ako akékoľvek iné výrobky z múky.
Rozhodne však nejde len o nás alebo nepochopenie významu slova v slovenskom prostredí. S rovnakým zmätením pojmov bojujú aj ostatné národy a ako si môžete vypočuť v tomto videu z YouTube kanála The Doctors, v Spojených štátoch sa už niektorí konzumenti s výrobcami raňajkových cereálií súdia.
Čo je cereálne a čo celozrnné?
Pri potravinách, ktoré sú ale označené ako cereálne predpokladáme, že sú výrobkom nielen pšeničným, ale snáď obsahujú aj iné zapracované zrná a zároveň tiež dúfame, že ide o výrobky z celých zŕn, teda aj obalových častí. A to preto, že práve celozrnné cereálie sú považované za vhodnejšiu voľbu stravovania vďaka obsahu vyššieho množstva antioxidantov, vlákniny ale aj vitamínov a minerálov. Typicky ide o vitamíny skupiny B a vitamín E, látky ako železo, zinok, meď, jód, vápnik, draslík, horčík a selén. Celozrnné pečivo sa nevyznačuje tmavou farbou, aj v tom sa často mýlime.
Celozrnné pečivo lepšie zasýti a má nižší glykemický index, čo nie je zaujímavé len pre cukrovkárov, ale aj všetkých, ktorých naháňa často maškrta.
Cereálie sú teda ako celozrnné, tak necelozrnné. Pokiaľ vám niekto ponúka kilo pšeničnej múky ako 100% cereálny výrobok, vôbec vás neklame. Legislatíva síce nemá pravidlá pre označenie potravín slovom „cereálne“, ale z logiky veci ide o akýkoľvek produkt, ktorého hlavnou zložkou je obilie.

Raňajkové cereálie nie sú vyložene zdravé
Označenie cereálie sa ale tiež vžilo pre cereálne raňajkové lupienky a iné tvary. Sú to raňajky rýchle, predovšetkým deti, ale aj dospelí, skonzumujú nielen lupienky, ale aj mlieko. Jednoducho ideálne! Vy ale iste už začínate tušiť, že k ideálu majú takéto raňajky ďaleko. Skutočným prínosom je tá rýchlosť a fakt, že aj malé deti sa dokážu obslúžiť samy.
Málokto si uvedomuje, že raňajkové cereálie obsahujú veľké množstvo cukru a tie, ktoré sa tvária že nie, zase majú nadbytok soli. Preto aj keď zvolíte nesladké kukuričné lupienky, rozhodne nejde o skvelú voľbu hodnú nasledovania. Všetky tieto produkty rozhodne môžete jesť vy aj vaše deti, ale určite je chyba pozerať na tieto raňajky ako zdravšie alternatívy v porovnaní s rožkom alebo krajcom chleba.
Raňajkové cereálie ponúkajú jednoduché cukry, ktoré sú zdrojom rýchlej energie, ale s veľmi krátkym trvaním. Tieto potraviny typické vysokým obsahom cukru s nízkym množstvom bielkovín a vlákniny vystrelia hladinu krvných cukrov najprv vysoko hore a potom strmo dole. Navyše ani nezasýtia, takže čoskoro budete mať znova hlad. Typicky sa tiež dostavuje chuť na sladké a ste opäť na začiatku.
Celková nevyváženosť týchto potravín je problematická a jednoducho sa dá povedať, že nepatrí do zdravého vyváženého jedálnička. Skôr ich môžete priradiť k sladkostiam či slaným pochutinám, ktoré by sme si mali dopriať len výnimočne.
Treba dodať, že samozrejme aj medzi bežnými cereálnymi raňajkami sa nájdu lepšie a horšie varianty. Tie vhodnejšie obsahujú celozrnné obilniny a tiež semienka aj orechy. Tie sú viac než dôležité a rozhodne by sme ich nemali vnímať len ako dekoráciu celozrnného pečiva. Ideálne tiež je, keď aspoň nejaký podiel cukrov pochádza z ovocia.