
Blíži sa jeseň a s ním aj doba nachladnutia a chrípok. Ak teda už teraz premýšľate, čo zaradiť do svojho jedálnička, aby Vás tento rok žiadne vírusy a baktérie neskolili, pridajte si na zoznam okrem obvyklého ovocia a zeleniny tiež jedno korenie – zázvor. Väčšina z nás ho najľahšie konzumuje v podobe čaju, ale môžete si ho pridať aj do najrôznejších džúsov, smoothie, polievok či omáčok. Zázvor je bohatý na najrôznejšie zdraviu prospešné látky. Obsahuje veľké množstvo rozmanitých minerálnych látok, predovšetkým horčík, fosfor, vápnik, železo, zinok či draslík, a tiež na vitamíny, napríklad B1, B2, B3, C a E. Tento nenápadný koreň má tak na náš organizmus rad veľmi prospešných účinkov.

Ako prirodzeným spôsobom detoxikovať a očistiť obličky?
Uľahčuje trávenie
Zázvor veľmi účinne pomáha pri problémoch s tráviacou sústavou, pretože stimuluje trávenie a zmierňuje podráždenie a zápal tráviaceho traktu. Veľkú úľavu prináša tiež pri problémoch s nadmerným nadúvaním a poskytuje tiež vynikajúcu úľavu od najrôznejších žalúdočných nevoľnosti spôsobených nielen vírusmi, baktériami a infekciami, ale aj tehotenstvom, cestovaním alebo chemoterapiou. V prípade intenzívnych ťažkostí sa odporúča chvíľku žuť kúsok čerstvého zázvoru.

Na chrípku a prechladnutie skúste nápoj z ananásu, citrónu alebo zázvoru.
Pomáha pri bolestiach a zápaloch
Odborné štúdie preukázali, že zázvor má aj veľmi pozitívne účinky pri zmierňovaní najrôznejších bolestí, znižuje bolesť svalov o dvadsať päť percent, zmierňuje zápaly a tiež príznaky svalovej horúčky. Pravidelná konzumácia zázvoru eliminuje najrôznejšie zápaly prítomné v našom organizme.

Vylepšite svoju kávu trochou zázvoru a prospejete svojmu zdraviu.
Ako si najlepšie pripraviť zázvorový čaj?
Príprava zázvorového čaju je veľmi jednoduchá. Stačí si uvariť približne jeden a pol šálky vody, následne, keď začne voda vrieť, do nej pridať dve lyžice čerstvo nastrúhaného zázvoru. Nastrúhaný zázvor uvoľní do vody viac prospešných látok ako zázvor len nakrájaný na kocky. Následne varte po dobu piatich minút, potom odstavte, prikryte a nechajte desať minút odstáť. Posledným krokom je scedenie a prípadné ochutenie trochou medu.